Vesuvius tuli kuuluisaksi tuhoisasta purkauksestaan vuonna 79 jkr. Silloin tulivuoresta syöksyneiden kuumien kappaleiden, kaasujen ja tuhkan muodostamat hyökyvirrat peittivät alleen lähikaupungit Pompeijin ja Herculaneumin. Onnettomuus vaati kaiken kaikkiaan noin 16 000 ihmisen hengen.
Olen käynyt Pompeijissa ja sen traaginen historia teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Lähtemättömän vaikutuksen teki myös Vesuvius. Tulivuoret ja niiden valtava voima on mielestäni maapallon toiseksi suurin ihme.
Suurin ihme on laattatektoniikka. Käy lukemassa mannerliikunnoista linkistä alla:
Mitä mahtaa kuulua tulivuorelle nyt? Voidaanko sanoa, milloin Vesuvius purkautuu?
Mitä Vesuviukselle kuuluu tänään?
Vesuviukseen liittyy paljon superlatiiveja. Se on tunnetuin, vaarallisin ja tutkituin tulivuori maailmassa. Myös sen tutkimuslaitos Osservatorio Vesuviano on maailman vanhin.
Vesuvius sijaitsee eteläisessä manner-Italiassa noin yhdeksän kilometrin päässä Napolista. Etelä-Italia on Euraasian ja Afrikan litosfäärilaattojen törmäysvyöhykkeellä. Törmäysvyöhyke on se raja-alue, missä nämä mannerlaatat puskevat toisiaan päin. Törmäilyn vuoksi maanjäristykset ja vulkaaniset ilmiöt ovat tällä alueella hyvin yleisiä.
Vesuviuksen ympäristö on tiheään asuttua. Sen rinteillä pikkukaupungeissa asuu yli puoli miljoonaa asukasta ja ympäröivissä maakunnissa jopa 3 miljoonaa. Purkautuessaan se voisi aiheuttaa suunnattomasti tuhoa. Siksi sitä pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista tulivuorista.
Osservatorio Vesuviano
Vesuviuksen observatorio on perustettu vuonna 1841. Se on maailman vanhin vulkaanista tutkimusta tekevä havaintoasema. Se on julkinen laitos, joka tutkii geofysikaalisia ilmiöitä ja vulkanologiaa. Tätä saamaansa tietoa laitos soveltaa tulivuorten seurantaan.
Osservatorio Vesuviano julkaisee sivuillaan joka kuukausi kattavan tiedotteen ja yhteenvedon Italian tulivuorista ja niistä saaduista mittaustuloksista. Tiedotteilla rauhoitellaan ihmisiä. Monissa yhteyksissä mainitaan eri tavoin ilmaistuna, että syytä huoleen ei ole.
Yllättävää ja valitettavaa on se, että tämä tiedote julkaistaan vain italian kielellä. Sivuilla ilmoitetaan, että englanninkielisiä käännöksiä ei ole saatavilla. Kun ottaa huomioon, mikä valtava määrä turisteja tällä alueella vierailee, englanninkielinen tiedote voisi olla ihan aiheellinen.
Kuukausittaisen yhteenvedon lisäksi laitos julkaisee reaaliaikaista tietoa kaikista mittaustuloksistaan.
Vesuvius on aktiivinen tulivuori, miten sitä seurataan?
Vielä lisää superlatiiveja: Vesuviuksen sanotaan olevan maailman tarkimmin mitattu ja tutkittu tulivuori. Kuukausitiedotteessa on mukana seuraavat seurantamenetelmät:
1. Maanjäristykset
Vesuviuksella on pysyvä verkosto mittauspisteitä, joilla mitataan maanjäristyksiä ja maan sisällä kulkevia aaltoliikkeitä. Mittauspisteitä on vuoren rinteillä mutta myös laajemmalla alueella tulivuoren ympäristössä aina rannikolla asti.
Lokakuun 2020 aikana on mitattu 56 maanjäristystä. (Vuonna 2023 kesäkuun aikana 94 maanjäristystä) Järistyksistä julkaistaan reaaliaikaista tilastoa, josta voi helposti havaita, että maa tärisee useita kertoja päivässä.
Järistykset ovat lieviä. Kerran kuukaudessa maa järisee yli kolmen magnitudin voimakkuudella. Pari kertaa vuodessa maa on järissyt yli viiden magnitudin voimakkuudella.
Järistysten määrä on viime vuosina jonkin verran lisääntynyt. Tiedotteessa jälleen kerrotaan järistysten ilmenevän pääasiassa kraatterialueella.
2. Maanpinnan muodonmuutokset
Maanpinnan muodonmuutoksia mitataan kahdeksalla GPS – mittausasemalla. Jotain muutoksia maan pinnanmuodoissa on havaittu. Muutosten sanotaan johtuvan maan valumisesta rankkasateiden vaikutuksesta. Eli muutokset eivät johdu vulkaanisista syistä.
3. Maanpinnan kaltevuuden muutokset
Vesuviuksella on myös seitsemästä asemasta koostuva kaltevuuden seurantaverkko. Asemista neljä on digitaalisia antureita, jotka on asennettu 25 metrin syvyyteen maahan. Kallistumista on havaittu vuorotellen pohjoiseen ja länteen. Kallistumisien syitä ei tiedotteessa ole kerrottu.
4. Merenpinnan korkeusvaihtelut
Merenpinnan korkeuden muutoksia seurataan mittariverkostolla, joka kiertää Napolinlahtea. Merenpinnan korkeusvaihtelut ovat olleet normaalia vuoroveden aiheuttamaa vaihtelua eikä vulkanismin aiheuttamia muutoksia ole havaittu.
5. Lämpötilamuutokset kraatterin seinämissä
Kraatterin seinämien lämpötilan muutoksia seurataan lämpötilamittauksilla. Näissä mittauksissa on ollut teknisiä haasteita vanhentuneen tekniikan vuoksi. Nyt Vesuviukselle on saatu uusi mittauskalusto, jossa on entistä tarkempi anturi. Lämpötilavaihtelu on normaalia ja vakaata.
6. Kraatterin lämpötilamuutokset
Kraatterin lämpötilaa seurataan myös liikuteltavilla lämpökameroilla. Jotta mittaukset olisivat mahdollisimman luotettavia, ne tehdään yleensä yöllä kerran kuussa. Näin poistetaan auringon lämmittävä vaikutus. Mittauspisteitä on kolme ja mittaukset tehdään aina näistä samoista kohdista. Lämpötilavaihtelut kraatterissa ovat vakaita, viime vuonna ne olivat jopa vähäisempiä kuin aiemmin.
7. Erittyvän kaasun määrä ja koostumus
Kraatterissa olevia fumaroleja ja niistä erittyviä kaasuja seurataan kiinteillä mittausasemilla. Fumaroli on maankuoren aukko, josta purkautuu vesihöyryä ja muita kaasuja. Toinen fumaroleista on kraatterin pohjassa ja toinen kraatterin reunalla. Molempiin asemiin on WI-FI- yhteys ja niistä saada reaaliaikaista mittaustulosta.
Kaasujen määrässä tai koostumuksessa ei ole havaittu merkittäviä muutoksia. Fumaroleja seuraamalla on todettu, että paine niissä on vähentynyt ja vulkaaninen aktiivisuus on ollut laskusuunnassa jo useamman vuoden ajan.
Mittaustulos:
Yhteenvetona lokakuussa 2020 tehdyistä mittauksista kerrotaan 56 maanjäristyksestä ja muutoksista maan pintakerroksissa vuoren rinteellä. Muut mittaustulokset ovat stabiileja ja eikä merkkejä muutoksista tai aktiivisuuden lisääntymisestä ole havaittu. Kesäkuussa 2023 havaittiin 94 maanjäristystä, eikä muita muutoksia.
Ei siis mitään vihjeitä siitä, milloin Vesuvius purkautuu, mutta aika tehokkaan kuulosta seurantaa, eikö olekin?
Entä sitten, jos ja kun? – pelastussuunnitelma
Pelastussuunnitelma löytyy Italian valtion ylläpitämiltä sivuilta myös englanniksi. Se on päivitetty viimeksi vuonna 2014 ja sen osia päivitetään yhä ja ilmeisesti jatkuvasti.
Alueelle on määritelty neljä hälytystasoa, vihreä-keltainen-oranssi-punainen. Tällä hetkellä, kun Vesuvius on rauhallinen, hälytystaso on vihreä. Massiivinen evakuointi aloitetaan punaisella tasolla.
Alue on jaettu punaiseen ja keltaiseen vyöhykkeeseen, josta punainen vyöhyke on Vesuviuksen lähiympäristö ja se alue, joka täytyy evakuoida täysin jos tulivuori purkautuu. Alueella asuu n. 600 000 ihmistä.
Koko maa osallistuu evakuointiin, sillä ihmiset majoitetaan muualle maahan valmiiksi määriteltyihin vastaanottaviin maakuntiin. Esimerkiksi Pompeijin asukkaat evakuoidaan veneillä Sisiliaan. Suunnitelman mukaan evakuointi on tehtävä 72:ssa tunnissa.
Huh, ajatus tällaisen ihmismäärän nopeasta evakuoimisesta epäilyttää vähän, ja ilmeisesti ihan syystä. Nimittäin, Italian valtio yrittää hillitä näiden lähikaupunkien asuttamista. Nykyään valtio jopa maksaa asukkaille vapaaehtoisesta pois muuttamisesta.
Evakuointisuunnitelmassa määritetty keltainen alue on punaisen alueen ulkopuolella. Se on alue, jonne pyroklastiset purkaukset saattavat ylettyä. Tämän alueen evakuoinnista voidaan päättää vasta purkauksen aikana, sillä alueen riskiin vaikuttavat sääolosuhteet, kuten tuulen suunta ja sen voimakkuus.
Milloin Vesuvius purkautuu? – Riskiarvio
Kun puhutaan maailman vaarallisimmasta tulivuoresta, riskiarvioita löytyy paljon. Niitä ovat tehneet tutkijat, alan opiskelijat lopputöinään ja aiheen harrastajat. Arvioissa lasketaan erilaisia skenaarioita purkauksen voimakkuudesta riippuen.
Muuttujia ovat esimerkiksi:
- miten rakennukset kestävät
- hajoavatko ne kokonaan vai osittain
- minkälaisen tuhkakuorman katot kestävät
- miten tieverkosto ja liikenne toimii
- hajoavatko tiet, entä rautatiet
- sähkökatkokset, tietoliikennekatkokset
- evakuoinnin onnistuminen jne.
Vesuviuksen seuraavasta purkauksesta ollaan yksimielisiä: Vesuvius on aktiivinen tulivuori ja se tulee purkautumaan.
Milloin Vesuvius purkautuu?
En löytänyt ketään, joka olisi uskaltanut ennustaa purkauksen ajankohtaa. National Geograpy- lehti kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan Vesuvius purkautuu katastrofaalisesti 2000 vuoden välein. Tällaisia purkauksia on ollut vuosina 1780 ek ja 79 jk. Eli kolmannen aika olisi nyt.
Mitä Vesuviukselle kuuluu nyt?
Se uinuu. Joku sanoo sen lepäävän ja keräävän voimia seuraavaan entistä rajumpaan purkaukseen.
Vesuvius tarjoaa hedelmällisen maaperän sadoille tuhansille asukkaille sen rinteillä. Se houkuttelee luokseen kaksi miljoonaa tulivuorista kiinnostunutta turistia vuosittain. Se luo näin elinkeinon suurelle määrälle paikallisia yrityksiä ja asukkaita.
Onko siis ihme, että asukkaat eivät houkutteluista huolimatta halua muuttaa pois alueelta.
En ole käynyt Vesuviuksen rinteillä. Sielläkin pitäisi ehkä käydä kerran elämässä. Ennen kuin se purkautuu.
Lähteet:
Insituto Nazionale di geofisica e vulcanologia: Bollettino di Sorveglianza VESUVIO OTTOBRE 2020
Governo Italiano, Protezione civile
National Geography
Tulivuoret ovat todella kiinnostavia kohteita, olemme vierailleet useammalla. Kaikkein vaikuttavin on ollut Erta Ale Etiopiassa, mutta myös moni muu on jäänyt mieleen. Vesuvius on vielä käymättä, samoin itseäni kiinnostaisi muutama muu Italian tulivuori. Kyllähän tuo kuulostaa hurjalta, jos ja kun Vesuvius purkautuu. Ylipäätään tulivuorissa on kyllä massiivinen voima.
Kiva, kun sä aina kommentoit!