Kannattaako, voiko, mitä ja miksi? Suunnitteletko matkaa Sri Lankaan?
Tämä postaus on sinulle, joka haaveilet matkasta Sri Lankaan. Annan vastauksia asioihin, joita itse mietin ennen reissuun lähtöä. Haluan helpottaa matkasi suunnittelua ja rohkaista sinua lähtemään. Eli, Sri Lanka: parhaat vinkit ensikertalaiselle.
Lähdin kaamosta karkuun Sri Lankaan neljäksi viikoksi. Matka oli täysin omatoimimatka. Seurakseni seikkailuun lähti hyvä ystäväni Ulla. Me lähdimme reissuun ilman suunitelmaa, sillä päätimme mennä sinne minne huvittaa. Olin varannut majoituksen etukäteen vain kolmelle ensimmäiselle yölle.
Meidän matkareitti:

Sri Lanka on pieni saarivaltio. Se on pinta-alaltaan pienempi kuin Lapin maakunta. Pieneen maahan mahtuu käsittämätön määrä nähtävää.
Sen ihmiskunnan historia on pitkä ja rikas ja sen luontoa verrataan usein paratiisiin.
Neljän viikon reissulla me luultiin kiertäneemme koko saari. Kuten kartasta näkyy, me kierrettiin siitä alle puolet.
Valmistelut
Minä käytän matkasuunnitteluun Googlen MyMapsia. Perehdyn kohteeseen kirjallisuuden ja paikallisen lehtikirjoittelun avulla. Pidän myös hyvänä tietolähteenä matkailijoiden Facebook-sivustoja. Kerään karttaan mielenkiintoiset paikat ja niitä kertyikin paljon. Niistä sitten poimitaan ne täytyy-nähdä-paikat ja loput on jos-ehtii-paikkoja.
Tällä reissulla Facebook-sivuista toimi parhaiten Sri Lankan Backpackers. Saimme sieltä tuoreimman tiedon kokemuksista, onnistumisista, mutta myös epäonnistumisista. Tieto on reaalikaista tyyliin: ”itärannikolla sataa kolmatta päivää.”

Sää
Sri Lankan paratiisimaisen luonnon salaisuus on se, että siellä sataa paljon. Me tulimme saarelle joulukuun puolessa välissä, jolloin sadekausi oli melkein ohi. Tähän vuoden aikaan sateet keskittyvät itärannikolle, mistä syystä itärannikko jäi kiertämättä.
Matkareitin syntymiseen vaikutti siis myös sää. Meillä taisi olla hyvä tuuri, sillä neljän viikon aikana kohdalle sattui vain kaksi sadekuuroa. Trooppiset sateet on hienoja, kun vettä tulee ihan raivona.
Sri Lankassa on talvi samaan aikaan kuin meillä ja silloin vuoristossa voi olla kylmä. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä, hieno kaarisilta Nine Arch Bridge on Ellassa. Se on vuorilla noin 1000 metrin korkeudessa.
Kun me tulimme Ellaan, sukelsimme sadepilveen. Lämpötila oli noin 17 astetta, mutta kosteuden vuoksi se tuntui kylmältä luissa ja ytimissä asti. Yllättäen villapusero ja pitkät kalsarit olivat tarpeelliset. Monesti majoituspaikoissa ei ole peittoja, vaan lämpoisessä ilmanalassa nukutaan pelkillä lakanoilla.
Seuraavana päivänä aurinko lämmitti kaiken kosteuden pois. Saaren sisäosissa aamut olivat ihania, kun lämpötila oli 20 asteen tietämillä.
Rannikolla ilmasto on trooppinen, päivällä yli 30 astetta ja yölläkin on lämmin. Ilmalämpöpumppu on vakiovaruste melkein aina ja se yleensä toimi.

Raha, valuutta ja sim-kortti
Varmuuden vuoksi vaihdoin Suomessa vähän dollareita mukaan. Lento Bandaranaiken kentälle lasketui viideltä aamulla, siksi olin ostanut kyydin hotellille etukäteen. Sain kentältä hankituksi paikallisen sim-kortin 30 päiväksi 25 eurolla. Siellä olisi kannattanut nostaa myös paikallista rahaa, mutta kun kyyti odotti ja joka luukulle oli pitkä jono. Silti se kyyti teki oharit.
Kentältä on tosi helppo saada taksi, vaikka viideltä aamulla. Matkan varrella poikkesimme pankkiautomaatilla ja saatiin sekin homma hoidetuksi. Kaikki toimii käteisellä ja onneksi pankkiautomaatteja löytyy joka kylästä. Hintataso on alhainen enkä jaksanut hikeentyä oharit tehneestä taksista, olin maksanut siitä vain 10 euroa.
Turistien Facebook-sivuilla käydään kovaa vääntöä tippien jättämisestä, puolesta ja vastaan. Osa kuskeista on palkkatöissä, kun toiset vuokraa tuk-tukin ja toimii yrittäjinä. Ravintolan lasku saattaa sisältää palvelumaksun. Varsinaista etikettiä tästä ei ole ja on viimekädessä sinun päätöksesi, miten haluat asiaan suhtautua. Minä tykkään maksaa kunnon tipin, koska tiedän, että raha on tiukassa.

Liikkuminen Sri Lankassa
Yleisin kulkupeli on tuk-tuk. Se on lyhyillä matkoilla, kapeilla teillä ja ruuhkaisessa kaupungissa näppärä. Pidemmille matkoille kannatta ottaa auto. Jo ihan sen vuoksi, että tuk-tukin kyytiin ei mahdu matkalaukkuja.
Taksikuskit tarjoavat usein opaspalveluitaan. Keskustelu alkaa kysymyksellä: ”kuinka kauan olette Sri Lankassa?” Sen jälkeen saat ehdotuksen retkestä tai kiertoajelusta. Jos kommunikointi kuljettajan kanssa sujuu ja tyyppi vaikuttaa kivalta, tarjousta kannattaa harkita.
Tulet tarvitsemaan kuljettajaa joka tapauksessa. Tutun tyypin kanssa on kivempi liikkua ja saat tilaisuuden tutustua paikalliseen. Kuskiin saa yhteydeen Whatsappilla, joten puhelinnumerot täytyy vaihtaa.
Sri Lankassa toimii oma Uberiä vastaava sovellus PickMe. Se toimii kaupunkialueilla hyvin. Vähintään sillä pystyy tarkistamaan hintatason, eikä matkaa päästä ihan törkeesti ylihinnoittelemaan. Maaseudulla ja pidemmillä matkoilla PickMe ei enää toiminutkaan. Se selvästi polki hintoja, eivätkä kuskit hyväksyneet tilauksia. Syynä oli usein se, että pitkä matka tullaan tyhjänä takaisin.
Pidemmille matkoille kannattaa kysyä kuljetusta myös majoittajalta. Se on turvallinen vaihtoehto ja majoittaja saa siitä pienen lisämyynnin.
Sri Lankassa kannattaa kokeilla myös junaa. Junalipun voi ostaa verkosta, jos se sattuu toimimaan, tai sitten käyt asioimassa aseman lippuluukulla. Verkossa lippuja myytiin pimeillä markkinoilla kovaan hintaan, sillä turistien suosimalle reitille Ellaan, piti lippu hankkia jopa kuukausi etukäteen.
Junatouhu voi olla vähän sekavaa. Junat ylibuukataan eikä lipuissa ole istumapaikkoja. Ryysis junan sisään on hullu, turistin ei kannata yrittää pärjätä siinä.
Meillä kävi taas hyvä tuuri. Me ostettiin matka Colombosta Kandyyn verkosta. Junassa oli istumapaikat ja vaunussa väljää. Matka Gallesta Colomboon ostettiin lippuluukulta. Juna oli pahasti ylibuukattu, mutta ihmeen kaupalla me saatin jopa vierekkäiset paikat. – no, sri lankalaiset ovat ystävällisiä.

Majoitukset
Varasin kaikki majoitukset Booking.com:n kautta. Ensikertaa maassa vierailevana, pidän sitä turvallisena kanavana. Jos paikka on jo tuttu ja tiedät, mihin haluat, suosittelen buukkaamaan suoraan majoittajalta. Näin paikallinen majoittaja saa paremman katteen.
Majoituksia oli helppo saada. Pyrin pitämään keskihinnan 50 eurossa / yö. Meillä oli vain pari majoitusta, jotka maksoivat näin paljon, eli yöpymiseen riittää jopa 30 euron budjetti. Meillä oli koko ajan omat huoneistot. Jos jaat huoneen ja sen kustannukset, on yöpyminen vielä edullisempaa.
Wilpatun luonnonpuistossa majoitukset olivat lähes loppuun myytyjä. Löysimme sieltä vain yhden vapaan huoneen. Safarit ovat niin suosittuja, että majoitus tosiaan kannattaa varata sillä hetkellä, kun safaripäivä on lyöty lukkoon.
Majoituksissa oli aina pyyhkeet, kylpyhuone ja suihkusta tuli lämmintä vettä. Niihin myös sisältyi aina aamiainen. Yöpyminen maksettiin pois lähtiessä, moni majoittaja halusi maksun käteisellä.
Ruoka ja hygienia

Rannikolla syödään paljon kalaa ja äyrisiä. Äyriäiset on maan yksi suurimmista vientituotteista.
Me liikuimme suurimman osa ajasta maaseudulla, kaukana turistikeskittymistä, niinpä ruokakin oli paikallista. Se sisältää paljon leipiä ja pannukakkuja ja niiden kanssa soosseja, riisiä ja tietenkin hedelmiä.
Sri Lankalaiset pitävät ruokaansa tulisena, mutta ei se ole. Mausteita käytetään kuitenkin paljon.
Me söime surutta kaikkea, mitä oli tarjolla, myös tuoreita salaatteja. Kädet kannattaa pestä aina kun voi ja käsidesiä käyttää ahkerasti. Kraanavettä ei voi juoda, tosin sisämaassa vuorilla voi kraanavesikin olla juotavaa. Vessoissa on käsienpesumahdollisuus ja saippuaa, syrjäseuduilla vessat ovat usein reikälattiassavessoja.
Turvallisuus
Sri Lankan levottomuudet juontuvat väestön sisäisistä jännitteistä. Tamilit ovat syrjitty väestönosa. Räikeä epäoikeudenmukaisuus johti tamilien ja singaleesien väliseen sisällissotaan, joka lopetettiin raa’asti ja väkivaltaisesti. Raakuuksien aiheuttamat haavat ovat jättäneet merkkinsä, mutta maa on ollut suht rauhallinen jo jonkin aikaa.
Sri Lankassa oli historiansa rauhallisimmat demokraattiset vaalit vuonna 2024. Uusi presidentti on suosittu, mikä luo toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Sri Lankalaiset ovat presidentistään innoissaan.
En tuntenut turvattomuuden tunnetta matkan missään vaiheessa. Silti turvallisuustilanne kannattaa aina tarkistaa Suomen ulkoministeriön suosituksista. Turisteja kehotetaan välttämään väkijoukkoja – se tosin unohtui meiltä. Tietenkin me mentiin seuraamaan festareita ja tanssiesityksiä Kandyssä.
Kuten aina, suurkaupungeissa on turvattomia alueita. Pääkaupunki Colombon alueella asuu kuusi miljoonaa ihmistä. Heistä jopa puolet elää ahtaasti, ilman puhdasta vettä tai kunnollisia saniteettitiloja. On aivan selvä, ettei turistin kannata työntää nokkaansa joka paikkaan.

Köyhyys
Sri Lanka ilmoitti olevansa maksukyvytön vuonna 2022. Matka talouden romahdukseen on ollut pitkä ja siihen on monta syytä. Romahduksen seurauksena syntyi pula polttoaineesta, ihmiset menettivät työnsä, moni elinkeino sakkasi kokonaan ja jopa ruuasta oli pula. Yhä tänäkin päivänä miljoonat sri lankalaiset elävät köyhyysrajan alapuolella.
Äärimmäinen köyhyys ei näy turistille, tai ei näkynyt meille, koska me liikuimme tosi vähän kaupungeissa. Köyhyys ja työttömyys kannattaa muistaa siinä vaiheessa, kun harkitset tipin maksamista. Talouskriisi ei ole vielä ohi. Tursimi on onneksi elpymässä, mutta maa on yhä pahoin velkaantunut.
Lopuksi neljä pointtia:
1.
Sri Lankassa on helppo matkustaa. Infastruktuuri on aika hyvää, vaikka talousromahduksen vuoksi paikoin vanhentunutta. Tiet ovat kunnossa, raideliikenne toimii ja netti toimii joka paikassa. Sähkökatkoja ei juurikaan sattunut, mutta niihin kannattaa varautua.
2.
Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, kommunikointi sujuu ja moni puhuu englantia. Kulkukoiria on paljon, mutta ne ovat ystävällisiä. Se kertoo siitä, että niitä hoidetaan.
3.
Maa on edullinen. Hintataso nousee rannikon turistikohteissa, mutta on silti yhä alhainen.
4.
Hyttysiä oli liikaa, siellä on ihan pakko olla joku myrkky mukana ja jotain kutinaa helpottavaa.

Me saimme neljässä viikossa hyvän käsityksen maasta. On silti pakko todeta, että neljä viikkoa oli liian lyhyt aika tämän pienen saaren tutkimiseen. Loppumatkasta meille tuli kiire ja kartalle jäi liian monta olisin-halunnut-käydä-kohdetta.
Kerron parhaat retket seuraavassa postauksessa. Siitä ihan ykkösestä, Sigiriyan Lion Rockista voit lukea tästä.
Neljän viikon reissusta on kaksi vlogia valmiina. Tuosta alta pääset suoraan Sri Lankan tunnelmiin.
Suora linkki youtube-kanavalleni on https://www.youtube.com/@maapalloni
Itse olen hieman eri mieltä tuosta tulisuudesta, paikallisten suosimissa ruokapaikoissa ruoka oli kyllä todella tulista. Meillä oli oman parin viikkoisen matkammme aikana palkattuna kuski, se oli myös varsin näppärä ratkaisu ja teki matkustamisen helpoksi. Kuski toimi samalla myös oppaana ja pystyi kertomaan maasta ja paikoista kiinnostavia tietoja.
kiitos Mikko, hyvistä näkökulmista