Niin, mikä ihmeen Doha? Yhtäkkiä somen matkailuryhmien keskusteluissa alettiin puhua Dohasta, siellä yöpymisestä ja jatkolennoista. Eikä aikaakaan, kun se osui omalle kohdalle. Doha, mikä on Doha?
Kerron tässä postauksessa oman lyhyen, mutta sitäkin mielenkiintoisemman kokemukseni Qatarin pääkaupungista Dohasta sekä Qatarin historiasta ja yhteiskunnasta.
Doha nousi suomalaisten matkailijoiden tietoisuuteen vuonna 2016, kun Qatar Airways alkoi liikennöidä Helsinki-Dohan reittiä. Qatariin voi toki lähteä lomallekin, mutta suurelle osalle matkailijoista Doha on pysähdyspaikka, josta siirrytään jatkolennolle.
Entä Qatar?
Vielä toisen maailmansodan jälkeen Qatar oli köyhä maa, joka eli helmikalastuksesta. Se oli vaarallista hommaa, sillä siinä päätyi helposti hain ateriaksi. Nykyään tämä pieni Persianlahden valtio on yksi maailman rikkaimmista maista, kiitos mahtavien maakaasu- ja öljyvarantojen.
Qatarin valtio on absoluuttinen monarkia, eli kaikki valta keskittyy emiirille, joka on lain yläpuolella. Maata hallitseva Al-Thani -suku on ollut vallassa 1800-luvun puolivälistä asti. Tyypillisesti Al-Thani-suku on kirjannut tämän oikeutensa maan perustuslakiin. Qatarissa poliittisten puolueiden perustaminen ja semmoisen jäsenyys on lailla kielletty.
Nykyinen emiiri Tamim bin Hamad Al Thani piipahti hiljattain Suomessa presidentti Stubbin vieraana. Hänen isänsä kaappasi vallan omalta isältään 1995. Kaappaus oli veretön ja isoisä palasi Qatariin myöhemmin loppuelämäkseen. Tämän 90-luvun vallanvaihdon jälkeen alkoi Qatarin nopea kehitys ja modernisointi.
Oppaan mukaan kameleista pidetään hyvää huolta, sillä ne ovat arvokasta omaisuutta. Kameli on noin 15 000 euron arvoinen. Kamelin jalat sidotaan yöksi. Näin niitä suojellaan toistensa potkuilta ja jalat sidottuina ne ovat rauhallisempia, – Sanoi hän (tätä tietoa en ole tarkistanut)
Brändäystä
Tulin Dohaan illalla klo 19 ja lentoni Suomeen lähtisi aamulla klo 8. Edessä olisi siis yö lentokentällä. Mutta aivan mahtavaa, lentoaan odottaville matkailijoille järjestetään jos jonkinmoista ajanvietettä. Olin varannut parin tunnin kiertoajelun Dohassa.
30 vuotta sitten täällä ei ollut mitään, Qatar oli pelkkää autiomaata.
Kaikki kehitys on tapahtunut 15-20 vuodessa. Kaikki on uutta, täällä ei ole mitään vanhaa. Kaikki vanhan näköinen on myös uutta, rakennukset on tarkasti rakennettu vanhan näköisiksi.
Ja nyt meillä on korkeita rakennuksia, pilvenpiirtäjiä. Ihan kuin kehittyneissä länsimaissa.
Oppaana bussissa oli paikallinen nuori mies, joka puhui sujuvaa englantia voimakkaalla korostuksella. Kerronta oli niin paatoksellista, että minä provosoiduin. Teki mieli haastaa, mutta olin väsynyt pitkästä matkasta enkä saanut suutani auki. Tein kuitenkin muistiinpanoja ja päätin tarkistaa tietoja jälkeenpäin.
Qatar on islamilainen valtio. Qatarilaisella miehellä voi olla neljä vaimoa ja mies on arvokkaampi kuin nainen. (tässä kohtaa sain suuni auki ja kysyin jotain naisten oikeuksista) Nainen saa käydä töissä ja ajaa autoa.
Qatar on ulkopolitiikassaan hyvin aktiivinen ja toiminut rauhanvälittäjänä monissa kiistoissa Lähi-idässä. Se haluaa profiloitua suurten kansainvälisten, erityisesti urheilutapahtumien järjestäjänä ja havittelee vuoden 2032 olympialaisia.
Öljyvaltio tiedostaa fossiilisen energian rajallisuuden. Siksi se rakentaa tietoyhteiskuntaa, panostaa koulutukseen ja kannustaa vihreään siirtymään.
Rikas rikas valtio
Qatar harjoittaa laajamittaista kansainvälistä pr-toimintaa kiillottaakseen imagoaan. Meidän oppaamme taisi olla koulutettu näihin pr-hommiin.
”Dohassa on turvallista, sillä joka paikassa on kameroita. Kukaan ei uskalla tehdä mitään väärin, sillä pienestäkin rikkeestä seuraa kova rangaistus. Ihmiset pelkäävät maasta karkoitusta.
Vaikka jättäisit autosi parkkiin ja sen ovet auki, ei hätää, kukaan ei uskalla viedä sieltä mitään.”
”Qatarissa on noin 3 miljoonaa asukasta. Kaikki ovat tulleet tänne töihin, suurin osa Aasian maista. Ulkomaalaiselle hyväpalkkaiselle työntekijälle maksetaan tuplapalkka eikä tarvitse maksaa veroja. Voi säästää.” (Näin Qatar houkuttelee länsimaalaisia osaajia töihin.)
”Koulutus on kaikille ilmainen yliopistoon saakka. Qatar jakaa stipendejä ulkomaalaisille, kaikki palvelut ovat ilmaisia, metro kulkee kahden minuutin välein. Terveydenhoito on ilmaista.”
Qatar on rikas maa, minä täydennän tätä listaa:
BKT/henkilö vuonna 2024 on noin 81 000 euroa, (Suomessa noin 51 000). Qatarissa ei makseta tuloveroa.
Terveydenhoito, myös hammas- ja mielenterveydenhoidot ovat maksuttomia. Qatarilainen voi hoidattaa itseään missä tahansa päin maailmaa.
Opiskelu on ilmaista esikoulusta yliopistotutkintoon saakka. Asuminen on ilmaista, vesi ja sähkö ovat ilmaisia.
Qatarilainen saa valtiolta häälahjaksi tontin ja rahalahjan. Hän saa pankista korotonta lainaa talon rakentamista varten. Ajoittain emiiri vapauttaa qatarilaiset asuntolainoistaan ja joskus muistakin lainoistaan. Pankista voi saada lainaa jopa 200 kertaa kuukausipalkkansa verran.
Äitiysloma on 50 päivää, mutta qatarilainen nainen saa päivittäin kahden tunnin lapsen imetysvapaan.
–> Kaikki maksetaan sun puolesta, palkasta jää kivasti yli, ja rahaa riittää helposti loppuelämän tarpeisiin.
Valtio takaa kansalaistensa taloudellisen turvan koko elämän ajaksi
Eikös kuulosta ihanalta, ihan satumaalta!
Mikä tässä sitten mättää?
Valitettavasti tämä lista on pitkä. Otan tässä esiin muutaman asian.
Qatarin 3 miljoonasta asukkaasta noin 11% on qatarilaisia. Kantaväestö on vain noin 300 000 henkeä. Valtion avokätinen vaurauden jakaminen koskee vain kantaväestöä. Kansalaisilla, mukaan lukien kantaväestöllä, ei ole poliittista vapautta eikä lehdistöllä ole sanavapautta. Kaikenlainen järjestäytyminen on laissa kielletty.
Oletettavasti taloudellinen vapaus pitää kansan rauhallisena, eikä esim. Arabikevään levottomuudet levinneet Qatariin asti.
Qataria arvostellaan ihmisoikeusloukkauksista
Naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puuttuminen on Qatarissa valtava ongelma. Naiset eivät ole täysivaltaisia kansalaisia ja homoseksuaalisuus on rikos, josta maan lakien mukaan on mahdollista langettaa kuolemanrangaistus.
Opiskeluoikeus koskee lain mukaan yhtälailla miehiä ja naisia. Kuitenkin naisten mahdollisuudet Qatarin yliopistossa on rajoitettu ja koulutettujen naisten työttömyys on korkea. Laki ei kiellä naista lähtemästä ulkomaille, mutta miespuolinen sukulainen voi estää matkustamisen. Nainen tarvitsee miespuolisen sukulaisen luvan voidakseen hankkia ajokortin ja ajaa autoa.
Rajuimmin Qataria arvostellaan sen siirtotyöntekijöiden kohtelusta. Sanotaan, että Qatar on rakennettu orjatyövoimalla. Mitä se sitten tarkoittaa?
Kafala
Kafala on arabimaailman karmea juttu. Sitä kutsutaan ”työntekijän sponsoriohjelmaksi”. Järjestelmä sitoo työntekijän tiukasti työnantajaansa, mikä antaa työnantajalle laajan kontrollin työntekijän elämään ja työolosuhteisiin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työntekijän liikkumista ja vapautta rajoitetaan.
Työntekijä ei voi vaihtaa työpaikkaa tai poistua maasta ilman työnantajan lupaa. Työnantaja voi takavarikoida työntekijän passin ja viisumin. Työntekijät saattavat joutua elämään ahtaissa ja epähygieenisissä olosuhteissa. Heillä ei ole pääsyä terveydenhuoltoon eivätkä he saa oikeusapua.
Hyväksikäytön riski on suuri ja työntekijä saattaa päätyä vangiksi töihin ilman palkkaa, ilman oikeuksia ja ilman mahdollisuutta lähteä pois.
Muun maailman kovasta painostuksesta, moni arabimaa on luopunut kafalasta. Se on poistettu myös Qatarin lainsäädännöstä. Siitä huolimatta väärinkäytöstä yhä tapahtuu.
Qatar on allekirjoittanut hyvin vähän kansainvälisiä ihmisoikeusjulistuksia.
Vitsi vihreästä siirtymästä
Bussiretki oli kiva. Kiertoajelun jälkeen tulimme Kataran kulttuurikyllään. Me kiersimme sen kävellen. Kiertelimme ihailemassa kullanvärisiä temppeleitä, hienoja ”vanhoja” rakennuksia ja saimme shoppailuaikaa basaareissa. Joka paikassa näkyi, että rahaa on ja sitä on paljon.
Ja, koska öljyä on omasta takaa:
Kataran kulttuurikylän keskiössä on 21 High Street- aukio, se on 40 000 neliömetrin kokoinen tori. Aukion maan alla on jäähdytysjärjestelmä, joka takaa sen, että täällä autiomaassa, jopa kesän kuumimpaan aikaan, lämpötila ei koskaan nouse yli 21 asteen. Tänne kansalaiset voivat tulla hengailemaan, kun olo tuntuu liian kuumalta.
Kyllä, autiomaata jäähdytetään.
Qatar on USA:n läheinen ja tärkeä liittolainen arabimaailmassa. Presidentti Obama kävi kaudellaan vierailulla emiirin luona. Hänen väitetään lausuneen emiiristä näin:
“He is a big booster, big promoter of democracy all throughout the Middle East. Reform, reform, reform— He continued: “Now, he himself is not reforming significantly. There’s no big move towards democracy in Qatar. But you know part of the reason is that the per capita income of Qatar is $145,000 a year. That will dampen a lot of conflict.”
Vapaasti suomennettuna näin: ”emiiri on suuri demokratian kannattaja ja edistäjä koko Lähi-Idässä. Uudistuksia, uudistuksia, uudistuksia.” Mutta itse hän ei uudista, Qatarissa ei ole nähtävissä liikettä kohti demokratiaa. Mutta tiedätkö, osasyy on se, että Qatarin asukaskohtainen tulotaso on 145 000 dollaria vuodessa. Se vaimentaa paljon konflikteja.
Mikä on Doha?
Doha on kokemus ja elämys. Jos tilaisuus sattuu kohdalle, se kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja lähteä kierrokselle. Retken voi ostaa kentältä tai etukäteen verkosta vaikka täältä
Jos Doha on sattumassa sinun lentoreitillesi, lue pari juttua ennen kuin ostat lentosi:
Veera Bianca kirjoittaa blogissaan mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista Dohan kautta lentämisessä. Qatar Airwaysilla on hyviä etuja yön yli vaihtajille tästä
Meriharakka kirjoittaa blogissaan yöpymisestä Dohan kentällä. Löydät artikkelin tästä
Lähteet:
Beydoun, Nasser M., and Jennifer Baum. Glass Palace : Illusions of Freedom and Democracy in Qatar, Algora Publishing, 2012.
Ali A. Alraouf: Towards a holistic interpretation of resilient cities’ concept: The case of Doha, QatarAli
https://www.state.gov/reports/2023-country-reports-on-human-rights-practices/qatar
Joitain kertoja on Dohassa tullut pysähdyttyä, mutta lentokentön ulkopuolelle en ole ikinä lähtenyt. Ehkä jatkossa tulee kaupunkikierros tehtyä. Kafala oli itselläni ihan uusi käsite, järkyttävää.
Kiitos kommentista Mikko, mä taidan seuraavalla kerralla mennä autiomaa-ajelulle.
Mielenkiintoista tietoa, kiitos! Tuolla on kerran vaihdon yhteydessä vietetty vuorokausi, oli kyllä varsin erikoinen paikka, suosikkeihin ei päässyt. Näkemisen arvoinen toki.
Sen verran kommentoin että kyllä noiden kamelien jalat taitaa olla sidottu päivälläkin, ainakin silloin oli kun kävimme. Jos ei ihmisillä juuri ole oikeuksia, tuskin sitten eläimilläkään.
hei Sanna, kameleiden ja eläinten kohtelusta epäilen ihan samaa. Tuskin se on pelkkää hyväntekeväisyyttä.