Muutaman vuoden tauon jälkeen teki mieli lähteä Alpeille laskettelemaan. Se on aina hirvee härdelli. Suksien kanssa reissaaminen on vaivalloista. Auton vuokraaminen paisuttaa matkabudjettia. Viikon matkalla ei ajatus pitkistä ajomatkoista napannut yhtään. Miten Alpeille pääsee helposti?
Sain vinkin Saksassa asuvalta kaverilta:
”Mun lemppari on Stubain jäätikkö” – Niin mikä?
Stubain laakso on noin 35 kilometrin pituinen laakso Itävallan Alpeilla. Laakso yltää toisesta päästään Innsbruckin nurkille ja päättyy jäätikköön korkealla vuoristossa. Stubain jäätikkö on Itävallan suurin jäätikkö ja sen hiihtokeskus Itävallan suurin jäätikölle rakennettu hiihtokeskus.
Jäätikkö tarkoittaa aluetta, jolla satanut lumi ei ehdi sulaa kesän aikana pois. Lumi on ylivuotista ja, kun sitä vuosittain sataa lisää, sen alimmat kerrokset tiivistyvät painon alla ja lopulta muuttuvat jääksi.
Stubain laakso päättyy jäätikköön. Laakson puolessa välissä on Neustift Im Stubaital. Se on kylä, jossa mekin majoituimme.
© OpenMapTiles © OpenStreetMap contributors
Stubai on yksi Tirolin suosituimpia ja samalla Itävällan menestyineimpiä turistikohteita. Matkailijoita käy ympäri vuoden, vaikka talvisesonki onkin suositumpi. Suurin osa turisteista on saksalaisia, jotka hurauttavat autolla naapurimaasta rajan yli helposti. Stubain laaksossa on paikallisia asukkaita noin 13 000
Mihin siis mennä laskettelemaan Alpeilla? No, esimerkiksi Stubaihin.
Sen suuri etu on se, että sinne on helppo matkustaa. Stubaihin pääsee julkisilla perille asti eikä autoa tarvitse perilläkään. Stubain laakson julkinen liikenne toimii loistavasti.
Me lensimme Muncheniin ja jatkoimme sieltä junalla Innsbruckiin. Innsbruckin juna oli täynnä, siihen kannattaa ostaa liput etukäteen. Edestakainen junalippu kentältä Innsbruckiin oli noin 100 euroa.
Neustift Im Stubaital
Innsbruckin rautatieaseman edestä lähtee bussi Stubain laaksoon puolen tunnin välein. Yhdensuuntainen bussimatka Neustiftiin maksoi 8 euroa. Se maksetaan bussissa käteisellä.
Meidän majoitus oli Neustiftissä, mutta vaihtoehtoja on pitkin laaksoa. Neustift Im Stubaital on noin puolessa välissä Stubain laaksoa matkalla jäätikölle. Majoituimme paikallisen perheen taloon, josta saimme käyttöömme koko kolmannen kerroksen asunnon terasseineen.
Meidän naapurssa oli Freizeitzentrum Neustift Stubaital – Neustiftin vapaa-ajan keskus. Se on uimahalli, saunoineen ja lämpöisine ulko-uima-altaineen. Ota siis uimapuku mukaan!
Skibussi
Skibussi oli kertakaikkiaan loistava! Se kulkee laaksoa edestakaisin tiuhaan ja linjoja oli useampi. Hiihtokamat päällä suksien kanssa bussi ei maksa mitään. Matka Neustifista jäätikölle kesti noin puoli tuntia. Nousu hissillä ylös, niin 45 minuutin päästä lähdöstä olin ylhäällä jäätiköllä.
Hieno bussisysteemi mahdollistaa jopa yhdistetyn kaupunki- ja hiihtoloman. On siis täysin mahdollista majoittua Innsbruckiin ja kulkea maksuttomalla skibussilla rinteisiin, vaikka päivittäin.
Hiihtoalue ei ole jättimäinen, mutta sitäkin kivempi ja hyvin hoidettu. Jäätiköllä on paljon hyväkuntoisia punaisia ja sinisiä rinteitä ja yksi pahannäköinen musta. Pisin lasku ylhäältä alahissille on jopa kymmenen kilometriä pitkä.
Kohde sopii erityisen hyvin lapsiperheille, mutta myös kokeneelle nautiskelijalle sekä hybridilomailijalle, joka viettää osan ajastaan vaikka Innsbruckissa.
Hissilipun hinta oli noin 56 euroa päivä. Usean päivän lipun voi ostaa etukäteen verkosta, jolloin siihen saa vähän alennusta. Ei ole huono idea ostaa päivälippu päivittäin, jos harkitset välipäiviä tai vaikka retkeä Innsbruckiin.
Jäätiköllä on kolme isoa ruokaravintolaa ja hinnat Suomen tasoa. After-skitä ei tähän aikaan, ennen hiiihtolomia, juurikaan ollut. Viikonlopuksi järjestettiin bileitä rinteessä, mutta me oltiin silloin jo kotimatkalla.
Neustiftissä on hyvät ruokakaupat sekä suksi- ja välinevuokraamot. Jos olet innokas hiihtäjä ja virtaa riittää, suosittelen murtsikkalenkkiä. Paikallisesta Intersportista saa murtomaasukset vuokralle todella kohtuulliseen hintaan. Ladut kulkevat vähän ylempänä muutaman kilometrin päässä upeissa alppimaisemissa ja laduillekin pääsee skibussilla.
Minä pidin hiihtämisestä yhden välipäivän ja hengailin Insbruckissa.
Innsbruck on kaunis. Sitä ympäröi Alpit joka puolella.
Ravintolat kattaa pöydät ulos ja ihmiset istuu ulkona pakkasellakin.
Lumitilanne
Kuluva talvi (2023) on ollut Keski-Euroopan hiihtobisnekselle rankka. Suomessakin on uutisoitu Alppien katastrofaalisesta lumitilanteesta. Afrikasta puhaltanut lämmin ilma on pitänyt Itävallassakin talvilämpötilat pitkälti plussan puolella eikä pakkasta ole ollut yölläkään. Lumi on satanut vetenä, ja jo satanut lumi on sulanut pois.
Osa Keski-Euroopan hiihtokohteista ei saanut rinteitään auki lumen puutteen vuoksi. Lämmin sää ja ilmaston lämpeneminen uhkaavat valtavan suurta elinkeinoa myös Itävallassa. Talviurheilu työllistää hissiyrittäjät, majoitus- ja ravintola-alaa, välinevuokraajia, kauppoja, oppaita ja vaikka mitä vielä.
Kymmenen vuotta sitten kylien tasolla talven pituus oli 10-12 viikkoa. Nykyään talvi on vain 5-6 viikon pituinen. Lumiraja on viimeisen sadan vuoden aikana noussut 400 metriä. Sen ennustetaan nousevat seuraavan 30 vuoden aikana toiset 400 metriä
Kaikki rinteet, jotka ovat alle 2000 metrin korkeudella tulevat olemaan vaikeuksissa. Itävallassa on jo nyt tehty päätös, että 1000 metrin korkeudella olevien hiihtokohteiden pelastaminen unohdetaan, lumi ei pysy näin alhaalla. Neustiff, jossa me majoituimme, oli juuri tämän 1000 metrin tuntumassa. Kylässä ei ollut juurikaan lunta.
Elinkeinon pelastamiseksi mietitään muun muassa tekolumen käyttöä. Stubain jäätikkö oli koronan aikaan suljettu. Silloin se peitettiin heijastavalla valkoisella kankaalla. Valkoinen väri heijastaa auringon säteet takaisin avaruuteen ja hidastaa jäätikön sulamista. Sulanut tumma maa imee lämmön itseensä ja edelleen kiihdyttää sulamista
On aika selvää, että Alppien peittäminen valkoisilla kankailla on vain paikallinen apu, se ei tule olemaan ratkaisu.
Eurooopan jäätiköt ovat yli 2000 metrissä ja niiden huiput yleensä yltävät yli 3000 metriin. Siksi myös Stubai on lumivarma hiihtokohde huononakin lumitalvena. Ylhäällä on lunta, vaikka alarinteet olisivatkin sulat. Kuitenkin myös Stubain jäätikkö on viimeisten 40 vuoden aikana pienentynyt 30%.
Tämän hetkisten arvioiden mukaan Euroopan jäätiköt sulavat vuoteen 2100 mennessä. Siihen on vain 80 vuotta. Miten käy tämän lajin? Lapsiemme lapsenlapset ihmettelevät valokuvista isovanhempiensa muinaista lasketteluharrastusta?
Olisi kyllä erittäin kurjaa, jos kävisi niin, että jatkossa laskettelu ei enää olisi mahdollista. Se olisi kyllä todella kurjaa. Joka vuosi tuntuu kuitenkin ammattiurheilussakin kisoja peruttavan entistä enemmän. Mahtaisiko esimerkiksi lumen entistä tehokkaammasta varastoinnista olla hyötyä…
I must thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
I am hoping to see the same high-grade blog posts from you later
on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now ;
)