Kuutostien varressa, aivan tien vieressä metsikössä on puisto täynnä hauskoja patsaita. Ne ovat taiteilija Veijo Rönkkösen tekemiä. Ehdotan sinullekin Parikkalan patsaspuistoa matkaohjelmaasi, minä kerron siitä vähän lisää:
Ihan vaikka huvikseen voi joskus ajaa itärajan kautta 6-tietä. Patsaspuisto on siihen riittävä syy. Puisto on noin 50 kilometriä Imatralta pohjoiseen. Puistovierailua suositeltiin minulle jo edellisenä kesänä, mutta pysähdyspaikalla oli silloin autojono, enkä malttanut jäädä siihen. Tällä kertaa ei ollut ruuhkaa, joten tein nopean päätöksen ja käännyin pysähdysypaikalle.
Parikkalan patsaspuisto on Imatralta noin 50 kilometriä pohjoiseen.
© OpenMapTiles © OpenStreetMap contributors
Polku lähtee viemään metsään päin heti parkkipaikalta ja pian tulevat vastaan ensimmäiset opasteet. En yhtään tiennyt, mitä odottaa, sillä olin aiemmin kuullut puistosta vain nimen.
Veijo Rönkkönen on jo edesmennyt taiteilija. Hän eli vain 66-vuotiaaksi, mutta ehti 50-vuoden aikana tehdä yli 500 betonipatsasta tähän puistoonsa.
Ensimmäisenä tulee vastaan iso ryhmä joogaavia mieshahmoja. Samaan aikaan ihmettelen, mistä hankin sisäänpääsylipun.
Sisäänpääsy maksaa aikuiselta 5 euroa, (vuosi 2021), mutta kukaan ei tule rahastamaan sitä. Opasteissa kerrotaan, että maksun voi maksaa tekstiviestillä tai käteisellä keräystolppiin. Onpa erikoista. Jään ihmettelemään patsaita ja jatkan syvemmälle puistoon.
Puutarha on ihana, se on vanha ja rehevä. Patsaatkin ovat sammaloituneet. Joogaajien jälkeen seuraa ryhmä voimistelevia tyttöjä ja poikia. En lisää kuvia kaikista, jotta sinulle jäisi enemmän yllätystä.
Rinteessä on punainen hirsirakennus jossa on myös myymälä. Menen sisälle maksamaan viisieuroseni. Puisto ei saa julkista rahoitusta, joten maksan mielelläni osuuteni tästä nautinnosta. Puistoa voi tukea lunastamalla itselleen nimikkopatsaan määräajaksi. Voit halutessasi lukea siitä lisää Patsaspuiston sivuilta. Tässä linkki: https://www.patsaspuisto.net/#about
Puisto on yleisölle auki aina, ympäri vuorokauden. (Siksi on niita vaihtoehtoisia maksutapoja) Ulkovalaistusta ei ole, joten yöllä ei ehkä kannata mennä katsomaan patsaita. Luin jostain, että täälläkin on tapahtunut ilkivaltaa. Joku valopää on käynyt rikkomassa patsaita.
Betonista kestävää ja kaunista
Paikka on satumainen. Runsaaksi kasvanut vanha puutarha, jonka seassa lukuisat patsaat joogaavat, voimistelevat ja urheilevat. On lapsia, aikuisia ja eläimiä, jopa kameli.
Oloni on hämmentynyt. Välillä naurattaa, kun tyypit on aika hauskoja ja sitten taas liikutun. Patsaat ovat hellyyttäviä. Niistä välittyy voimakas tunnelataus ja se, että ne ovat olleet tekijälleen hyvin henkilökohtaisia. Tuntuu vähän kuin sorkkisi toisen elämää.
Patsaiden sanotaankin kuvastavan taiteilijaa itseään. Veijo Rönkkönen oli erakkotyyppi, joka vietti kaiken aikansa joogaten ja patsaita tehden. Jossain vaiheessa kylillä juoruiltiin siitä, että Veijo hengasi henkiolentojen kanssa. Väitettiin, että patsaat olivat siirtyneet itsekseen. Ne kummitukset taisivat vain lisätä puiston mielenkiintoa.
Yleisön joukossa on perheitä ja paljon lapsia. On kiva olla taidenäyttelyssä, jossa ei tarvitse pelätä rikkovansa jotain. Kiertelin ja ihastelin aikani kunnes jatkoin matkaani hyvällä mielellä, sillä puistosta jäi hyvä mieli. Myöhemmin tajusin, että en nähnyt siitä kuin osan. Patsaita on yli 500, joten Patsaspuistossa riittää ihmettelemistä vielä seuraavillekin kesille.
Parikkalan patsaspuistossa käy vuosittain kymmeniä tuhansia vierailijoita, joista moni tulee ulkomailta asti. Patsaspuisto on jossain määrin tunnettu nähtäväyys myös Suomen rajojen ulkopuolella. Siitä on kirjoitettu lehdissä ainakin Englannissa ja USA:ssa.
Matkailutoimittajat ovat nimenneet puiston kyseenalaisille listoilleen. Se on mainittu karmivana nähtävyytenä ja jenkeissä se on nostettu maailman pelottavimpien paikkojen joukkoon. (huh huh) Todella yllättävää, liekö kysymys kulttuurieroista. Tai sitten toimittaja on törmännyt kummitukseen.
Mielestäni puisto ja sen patsaat olivat sympaattisia. Ehdottomasti puistossa kannattaa poiketa!
Tässä vielä kuva ja tarina Veijo Rönkkösestä
Lue lisää Parikkalan patsaspuistosta ja Veijo Rönkkösestä puiston omilta sivuilta. Alla linkki:
https://www.patsaspuisto.net/#about: Parikkalan Patsaspuisto Lue lisää: Parikkalan Patsaspuisto
Parikkalan patsaspuisto on kiva kohde. Ollaan käyty siellä kesällä ja talvella, hieno ympäri vuoden. Vaikka valaistusta ei ole, myös pimeään aikaan taskulampun kanssa voisi olla mielenkiintoista käydä tuolla. Osa patsaista on hurjankin näköisiä, joka varmasti korostuu pimeällä!
oi, talvella sieltä voisikin saada hienoja kuvia!