– Ruoka ja hygienia Goassa
Mitä Intiassa voi syödä tai voiko siellä syödä yhtään mitään?
Tämä taitaa olla kysymys, jota jokainen ensi kertaa Intiaan matkustava miettii. Kertaan tässä postauksessa perusasiat ja kerron omat kokemukseni ja näkemykseni.
Ruoka Goassa
Intiaan lähtijä saa varautua kuulemaan varoituksia ja kauhutarinoita vatsataudeista. Totta onkin, että Intian hygieniataso on maailman huonoimpia. Ensimmäiset päivät siellä sitten ihmetellään, että mitä uskaltaa syödä ja odotellaan, koska se ripuli alkaa.
Minulta kysyttiin, mitä Goassa syödään
Goa on turistirannikko ja sen ravintoloista saa ihan kaikenlaista ruokaa. Lähes aina listalta löytyy intialaista, kiinalaista, thaimaalaista, brittiläistä, italialaista, israelilaista ja amerikkaa, eli ihan kaikkea.
Perinteinen intialainen ruoka on voimakkaasti maustettua. Usein ateriaan sisältyy kastikkeita, joita syödään leivän tai riisiin kanssa. Proteiinina Goassa tarjotaan paljon kalaa, kanaa ja porsasta ja tietenkin erilaisia papuja.
Suomessa intialaisen tai nepalilaisen ravintolan ruokalistassa on pelkistetty versio ruokavalikoimasta. Jos olet koskaan käynyt kokeilemassa, niin moni ruoka on sinulle jo tuttu. Intiassa paikan päällä valikoima ja vaihtoehdot moninkertaistuvat.
Goalaisten oma ruoka ei ole niin tulista kuin muualla Intiassa. Jos olet tottunut tuliseen ruokaan, voit syödä goalaista ruokaa ihan täysin maustein. Minäkin söin.
Usein ravintolassa kysytään, haluatko eurooppalaisittain vai intialaisittain tulisen. Ravintolat säätävät tulisuutta turistien kohdalla. On mahdollista, että minäkin vain luulen syöneeni intialaisittain tulista ruokaa, ehkä sitä keittiössä kuitenkin vähän säädettiin.
Leipä
Leipä on iso juttu. Minun majoituspaikkani ravintolan ruokalistassa oli 13 erilaista leipää. Leipä tarjotaan maustekastikkeiden kanssa. Se revitään palasiksi ja dipataan maustesoosiin.
Leivän syömiseen liittyy hauska haaste turistille. Syömisestä pitäisi suoriutua vain yhtä kättä käyttämällä. Revit leivän, dippaat ja viet sen suuhusi oikealla kädellä. Vasen käsi on likainen, sitä käytetään vessassa pyyhkimiseen.
Homma on yllättävän hankalaa, mutta yhdellä kädellä syömistä voi seurata ravintolassa. Intialaiset on siinä tosi näppäriä jo lapsena. Turisti saa aterimet avuksi, ainakin pyytämällä.
Alla kuvassa on intialainen aamiainen. Söin näitä muutaman ensimmäisen päivän erilaisilla leivillä, kunnes suomalainen vatsani alkoi kaivata hellempää aloitusta aamuun. Voimakkaasti maustetut soosit oli siirrettävä iltapäivään ja vaihdoin aamiaisen aamupuuroon.
Myös Intiassa syödään puuroja.
Sain soijamaitoon keitettyä tattaripuuroa hedelmillä. Se oli herkullista!
Mitä intialaiset itse syövät?
Intialainen ruoka on kasvispainotteista. Kun eurooppalainen syö vuodessa 60-80 kiloa lihaa, syö intialainen alle 4 kiloa. Nautaa Intiassa ei syödä ollenkaan eivätkä muslimit syö porsasta. (Periaatteessa näin, mutta isossa maassa on kaikkea)
Kalastus on Goassa tärkeä elinkeino, niinpä tällaiselle kala-kasvissyöjälle ruokailu on helppoa. Kasvisruokia ja kalaa on joka paikassa, valikoima on valtava ja ruoka on hyvää.
Tuoreet kasvikset on aterialla aivan sivuroolissa, mutta onneksi tarjolla on aina tuorepuristettuja hedelmä- ja vihannesmehuja. Sen lisäksi hain päivittäin hedelmätiskiltä ananaksen, melonin, papaijaa tai muuta hedelmää. Paikallinen Kingfisher- olut on hyvää. Sekin kuului mun ruokavalioon.
Kaikki makea on tosi makeaa ja sokeria lisätään ihan joka paikkaan. Jos kahviin ei halua sokeria, se on sanottava painokkaasti ja vakuuttaen. Myös juomaveteen ja tuoremehuihin saatetaan ravintolassa lisätä sokeria. Eli jos kuulostaa liian makealta, varmista tarjoilijalta, ettei juomiin lisätä sokeria.
Mutta se hygienia
Vaikka Intia on monin paikoin vauras ja kehittynyt maa sillä on yhä myös kehittyvän valtion haasteita. Yksi niistä on alhainen hygieniataso. Hygienia ja puhtaan veden saatavuus on yleinen ongelma kehittyvissä maissa. Intiassa näihin puutteisiin on kaksi isoa syytä :
1. Saastunut vesistö
Saastunut vesistö on iso ongelma koko Intiassa. Intian niemimaan suurin joki Gangnes on yksi maailman saastuneimmista joista. Goassa ei kuitenkaan käytetä Gangnesin vettä, sillä Goassa on oma vesistönsä ja oma vesihuoltojärjestelmänsä. Mutta sekin on saastunut. Syyt ovat osittain samoja, joista meilläkin puhutaan:
- maataloudessa käytettyjen lannoitteiden ja torjunta-aineiden aiheuttamat epäpuhtaudet
- teollisuuden aiheuttamat päästöt, kuten raskasmetallit
Näiden lisäksi kehittyville maille tyypillisiä ongelmia ovat
- puutteellinen jätevesien käsittely
- viemäriverkosto on puutteellinen tai huoltamatta ja se vuotaa juomaveteen
- kotitalouksien jätteet päätyvät vesistöön
2. Puutteellinen sanitaatio
Pääsy puhtaan veden äärelle, peseytymismahdollisuus ja hygieeniset wc-tilat.
- wc ei ole itsestäänselvyys. On intialaisia, joilla ei ole minkäänlaista vessaa saatikka hygieenista vessaa.
- käsienpesua vasta opetellaan.
Intiassa tehdään paljon asioita hygieniatason parantamiseksi, mutta asiat muuttuvat hitaasti.
Sain kerran tilaisuuden stalkata vaatekojun lattialla tapahtuvaa ruokailua. Olin syömässä kadun toisella puolella ja minulla oli suora näkymä kojun sisään. Lattialla istui äiti seuranaan noin 4-vuotias tyttö ja pikkuvauva. Vauva makasi ja äiti ja tyttö istuivat keskellä kojun lattiaa hengareista roikkuvien mekkojen alla.
Heillä oli ruoka-aika. Äiti syötti ensin lattialla potkivan vauvan. Seuraavaksi pikkutyttö tuli kojusta ulos kadulle. Tytöllä oli kainalossaan iso pullo vettä ja siinä kojun edessä hän huuhteli vauvan käyttämän lusikan puhtaalla pullotetulla vedellä.
Ihana kokemus, mun sydämessä läikähti. Äiti ymmärsi hygienian ja opetti sitä pikkutytölleen. Toki, he olivat hyväosaisia, sillä heillä oli mahdollisuus ostaa puhdasta vettä.
Mitä Intiassa ja Goassa voi syödä- vinkit ja ohjeet
Vesi
Älä juo kraanavettä. Pese hampaat pullovedellä. Pidä suihkussa suu kiinni.
Kun tilaat juomia, hedelmämehuja, kahvia tai mitä hyvänsä: varmista, että ne tehdään pulloveteen. Pienissä paikoissa varmistaminen on helppoa, sillä jossain nurkassa on iso pino vesipulloja. Varmista myös, että mahdolliset jääpalat on tehty puhtaaseen veteen.
Tuoreet kasvikset ja salaatit: on mahdollista, että salaatti on huuhdeltu kraanavedellä. Varmista se ravintolasta.
Ruoka
Varo syömästä pitkään lämpimässä seissyttä ruokaa tai sen raaka-aineita. Kun ilman lämpötila pyörii jatkuvasti noin 30 asteessa, ruuan valmistuksessa voi helposti tapahtua virheitä. Samasta syystä varoitetaan syömästä maitotuotteita.
Minä ostin jäätelön jäätelökärrystä ja söin senkin.
Hyvätasoisessa ravintolassa Goassa minä uskalsin syödä ihan kaikkea. Katukeittiöissä olin varovaisempi. Niiden ruoka on kuitenkin hyvää eikä katuruokaa kannata turhaan vältellä.
Kuorittavat hedelmät on hyvä välipala.
Hygienia
Pidä mukana käsidesiä ja käytä sitä ahkerasti. Pese kädet aina kun voit.
Lopulta ihan helppoa, tarvitset vain maalaisjärkeä ja hyvää onnea
Mulla ei missään vaiheessa ollut mitään vatsan väänteitä, vaikka söin lopulta aika huoletta lähes kaikkea. Kasvissyöjä ehkä välttyy monelta ruokaan liittyvältä riskiltä ja varmasti on kyse myös hyvästä/huonosta tuurista.
Suosittelen matkailijan maitohappobakteerikuuria, jonka saa apteekista. Sillä vahvistetaan vatsaa, kuuri aloitetaan hyvissä ajoin ennen lomaa ja sitä jatketaan koko loman ajan.
Intiassa on hyvää ruokaa ja sitä kannattaa maistella. Paremmissakin ravintoloissa ruoka on meikäläisittäin edullista ja niissä kyllä uskaltaa syödä mitä tahansa, ainakin Goassa. Katukeittiöissä kannattaa valita kypsennettyä ruokaa.
Lue lisää Goasta:
Uskon, että pitäisin intilaisesta ruoasta kovasti. Toki Suomessa olen intialaista käynyt syömässä useasti, mutta luulenpa sen olevan varsin kaukana ”oikeasta” intialaisesta. Nepalissa ja erityisesti Sri Lankassa tykkäsin paikallisesta ruoasta kovasti, ja uskon, että intilainen ruoka muistuttaa näitä.
Hei taas Mikko!
Sinä varmasti tykkäisit intialaisesta ruuasta, eikä se merkittävästi eroa nepalilaisesta, jos siitä pitää.
Kyllä Suomessakin saa ihan hyvää intialaista. Valikoima vaan on suppeampi, eikä ihan joka ravintolassa ole hiiligrilliä. Sillä sehän on se juttu!